Öt éve hunyt el a legnagyobb Fosztogató
2016. október 08. írta: Raider Nation

Öt éve hunyt el a legnagyobb Fosztogató

Öt éve október 8.-án hunyt el az Oakland Raiders legnagyobb alakja, a tulajdonos és general manager Al Davis. Davis örökségéről még sokat fognak beszélni az NFL berkein belül és sokan megpróbálják majd szebbé varázsolni az emlékét de abban biztosak lehetünk, hogy a liga fenegyereke azt szeretné, hogy úgy emlékezzenek rá ahogyan élt és dolgozott. A 82 évesen elhunyt legenda mindig is egy igazi bajkeverő volt, de egyetlen célja az volt, hogy jobbá tegye a játékot és a csapatát.

Allen "Al" Davis 1929 július 4-én született a massachusettsi Broxtonban. 1960-ban csatlakozott a profi futball ligához. Meglepő módon nem a Raiders, hanem az ősi rivális Los Angeles Chargers csapatához csatlakozott ahol az offensive line edzője lett. 1963-ban megkapta élete lehetőségét amikor a Raiders tulajdonosa general managerré és vezetőedzővé nevezte ki.

Davis az első pillanattól kezdve rányomta bélyegét a csapatra. Ezek a jellemzők évtizedekig a csapat ismérvei lettek. Két ismert mondatát a mai napig ismeri az összes NFL rajongó. A "Just Win, Baby" (Csak nyerj, baby) és a "Commitment to Excellence" (Elkötelezettség a kiválóság iránt) mondatok vele együtt váltak halhatatlanná.

1966-ban az AFL komisszárjává nevezték ki. Befolyását latba vetve megpróbálta az AFL-t az NFL fölé helyezni azzal, hogy átcsábította a legjobb játékosokat a saját ligájába. A két liga egyesülése nem volt ellenére de Davis máshogyan képzelte el az összeolvadást. A többi AFL csapat vezetése a hát mögött titkos üléseket szerveztek. Egy év elteltével lemondott a pozíciójáról és visszatért a Raidershez mint résztulajdonos és general manager.

1972-re már a Raiders egyeduralkodójává vált és Davis lett a csapat többségi tulajdonosa és general managere. A 70-es, 80-as évek a Raiders aranyévei voltak. Szinte minden évben bejutottak a rájátszásba ám ott rendbe megállították a csapatot. 1976-ban a legendás John Madden vezetésével beteljesült a régi álom és a Raiders története során először megnyerte a Super Bowlt. 1980-ban megszerezték a második Super Bowl győzelmüket.

1982-ben egy rá jellemző merész lépéssel átköltöztette a csapatot Los Angelesbe. A költözéshez 2/3-os többség kellet volna, de a rajta kívüli 27 tulajból 22 ellenezte és 5 pedig tartózkodott. Ez nem zavarta Davist, perre ment és a bíróság 1982 májusában engedélyezte a költözést. Egy évre rá a Raiders megszerezte a harmadik NFL bajnoki címét. Azonban a Los Angelesi időszak sem múlt el felhőtlenül. Davis perre ment a ligával mert szerinte akadályozták a stadionépítési terveit. Ez egészen 2007-ig húzódott és a pert elvesztette Davis.

1992-ben beválasztották a Hall of Fame-be!

1995-ben a csapat visszaköltözött Oaklandbe. 2002-ben ismét bejutottak a Super Bowlba amint elvesztettek a Tampa Bay Buccaneers csapatvál szemben. A döntő érdekessége az volt, hogy az ellenfél vezetőedzője az a Jon Gruden volt aki egy évvel korábban még a Raiders vezetőedzője volt. A Buccaneers 2002-es és 2003-as első körös, továbbá a 2002-es és 2004-es 2. körös draft jogait, valamint 8 millió dollárt átadott a Raiders-nek, hogy megszerezze a fiatal edzőt. A vereség ellenére a Pittburgh Steelers mellett a Raiders lett a második csapat amelyik 4 különböző évtizedben is bejutott a nagydöntőbe. A Steelers azóta már visszaszerezte a vezető szerepét.

Davis számára a Raiders több volt mint egy futballcsapat. A visszavonulásukat követően is támogatta a játékosait, mondván aki valaha itt játszott az mindig is Raider marad. Kiállt a megkülönböztetés és a rasszizmus ellen. Davis volt az első aki mexikói és afro-amerikai vezetőedzőt nevezett ki. Továbbá Davis nevezett ki először női igazgatót.

Halálát követően a Raiders a Houston Texans csapatával találkozott. A mérkőzés negyedik negyedében 25-20-ra vezetett a Raiders, amikor az utolsó playben a free safety Michael Huff elkapta az ellenfél irányítójának, Matt Schaub-nak a passzát a csapat endzónájában. A play érdekessége, hogy a Raiders védelmében csak 10 játékos szerepelt. Azóta Isteni interceptionként emlegetik a játékot. A 11.-ik ember. Jelentőségét már az is kifejezi, ahogyan a csapat a tavalyi évben emlékezett rá. A játékosok sisakján csak egy felirat jelent meg és mindössze ennyit írtak rá: "AL"!

AL

(nfl.com, raiders.com és wikipédia.org)

A bejegyzés trackback címe:

https://raiders.blog.hu/api/trackback/id/tr7811781029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása